Tijdens de research voor mijn boek over dagelijkse kankerpreventie, stuitte ik op een boek over WATER. Ik heb me daarin helemaal in ondergedompeld en laten doordrenken (je ziet, dat ik goed met het onderwerp bezig ben!). Wat een belangrijke informatie.

Een waterig verhaal

Er is een direct verband tussen uitdroging en meer dan 100 gezondheidsproblemen, waaronder overgewicht, depressie en kanker.

De Iraanse arts Dr. F. Batmangelidj schrijft over het beste medicijn ter wereld: water. Water geneest. Het is de beste pijnstiller ter wereld. Het helpt je om moeiteloos af te vallen, en levert de schoonste energie op voor je hersenen (veel beter dan voedsel).

Hij prikt in zijn boek: “Je bent niet ziek, je hebt dorst!” een paar mythes door, die ik jullie al vast wil verklappen:

De eerste mythe/ waterbel 1:  Uitdroging herken je aan een droge mond. Dat klopt niet, dan ben je al veel te laat. Het gaat hier om uitdroging binnen in je cellen.  Deze uitdroging is heel schadelijk en loop je al op als te weinig (minder dan 8 glazen water van 250 ml, dus 2 liter per dag) drinkt. Het gaat om water naast je andere dranken…

Waterbel 2: Water is een neutrale, niet reagerende stof, een handig transportmiddel, meer niet. Nee, water is het meest ingewikkelde element in de natuur!!

Waterbel 3:  Je lichaam kan de opname zelf regelen. Dat lukt een hele tijd, maar hoe ouder je wordt, hoe meer het dorstgevoel verdwijnt! Vanaf je twintigste jaar wordt dat al minder. Het is dus nodig om jezelf eraan te herinneren om te drinken. Bejaarden kunnen soms wel een dag zonder drinken voor ze dorst krijgen.

Waterbel 4: Elke vloeistof is voor het lichaam handig om voldoende vocht toe te voegen. Dat is beslist niet waar!! Puur water is het prettigst voor ons lichaam.

Waarom is water zo belangrijk? Als water bij chemische reacties in je lijf betrokken is, levert dat 10x zoveel energie op en er is geen afval!!!  Daarom is het verstandig om een half uur voor de maaltijd een glas water te drinken: je lichaam haalt dan meteen meer energie uit je eten.

Op de informatie-avond van Vrouwenpraktijk Veerkracht van woensdag 3 juni a.s. vertel ik je meer over de rol van water. Ook hoe voldoende water drinken je kan helpen om het risico op het krijgen van kanker te verminderen.

Ik geef deze avond samen met mijn collega Astrid Domburg, massagetherapeut bij Veerkracht. Zij zal vertellen over massage bij oedeem (ook een waterig onderwerp).

In mijn volgende blog schrijf ik over de rol van uitdroging bij het ontstaan  van kanker.

Drink jij genoeg water, puur water op een dag? Vertel erover in je commentaar hieronder aan mijn blog en ik stuur je een handig overzicht uit het boek van dr. Batmangelidjhoeveel water je moet drinken (hangt af van je gewicht) en op welke tijden van de dag dat het beste is, om er zoveel mogelijk profijt van te hebben…..

Op je gezondheid,

Harmke