Vakantie! Vakantie! Dat zei ik tegen mezelf toen ik de tassen inpakte om een week weg te gaan. Ik had het nodig om mezelf toe te spreken. Want ik stond op het punt om toch weer wat werk mee te nemen: een studieboek lezen als research voor mijn eigen boek, een hoofdstukje redigeren, altijd wel wat te doen, nietwaar?

IMG_5862

 

 

 

 

 

 


Zo deed ik het de vorige vakantie… zo moet het dus niet! 

Uiteindelijk heb ik het voor elkaar gekregen om alleen maar een lekkere dikke roman in de tas te stoppen en daar heb ik me toch van genoten!! En ik heb lekker gewandeld, gefietst, uitgeslapen en veel leuks beleefd.

Daar heb ik mezelf en mijn gezondheid een groot plezier mee gedaan. Lummelen is nodig. Hoe zit dat dan?

Druk zijn is tegenwoordig een status symbool. Als je vraagt aan iemand hoe het is, zeggen mensen vaak: druk, druk… en daaraan meten we kennelijk af hoe het met ons gaat. Raar toch eigenlijk.

Brene Brown is wetenschapper. Ze schrijft heel lekker leesbare boeken over abstracte begrippen als geluk, liefde, compassie. Dat is op zich al knap. Maar ze heeft ook onderzoek gedaan naar allerlei facetten van ons bestaan. Een ervan gaat over: bezieling….  We willen graag allemaal bezieling in ons leven: weten waarvoor je iets doet en  daar vanuit handelen. Het blijkt dat bezielde mensen heel vaak tijd nemen om te lummelen:  niets doen, ontspannen, in de natuur zijn, lekker met je hobby bezig zijn, lezen etc… Op die momenten komt vaak de inspiratie. Ze creëren ruimte in zichzelf die gevuld kan worden met bezieling. Mooi he.

Bijkomend (groot) voordeel van lummelen is, dat we even het absurd hoge leeftempo van  onze maatschappij achter ons laten. Het hoge tempo waarin we menen alles te moeten doen, levert stress op.  Stress is ziek-makend, echt, letterlijk. Ons immuunsysteem werkt minder goed als we gestrest zijn en we lopen veel meer kans op ontstekingen. Er gebeurt dus echt iets in de samenstelling van ons bloed als we stress hebben. Kortdurende stress is prima. Die heb je soms ook nodig om iets te presteren. Maar langdurige stress maakt ziek. De oplossing: lummelen…..

SDC10811

Zo deed ik het deze vakantie… 🙂

Dus: ik heb gelummeld. Het was maar een week en ik ben geen volleerde lummelaar, ik ben er echt niet goed in. Maar het was heerlijk en ik wil er wel meer van, van die momenten dat ik echt niets doe en bijtank.

Misschien ben jij wel een kei in lummelen…. Heb je tips voor ons: voor mij en de lezers van het blog? Schrijf hoe jij lummelt, laat je commentaar hieronder achter.
Als bedankje stuur ik je een cadeautje waarbij je even lekker kunt lummelen..