Joris DriepinterIk ben opgevoed met slogans als: Melk moet, melk doet je goed… Met melk meer mans… Melk, goed voor elk… En wat dacht je van: Melk de witte motor, en de vrolijke tekeningen van Joris Driepinter die heel sterk werd van melk.

Dus misschien is het hier in Nederland een beetje vloeken in de kerk, maar tijdens de research voor mijn boek over dagelijkse kankerpreventie, kwam ik toch echt tot de conclusie: melk, niet zo goed voor elk….

En ik ben niet de enige. Er zijn heel veel meningen over hoe je je zelf het beste kunt beschermen tegen het krijgen van kanker, maar de experts zijn het er unaniem over eens: vermijd het gebruik van zuivel!!

drinkend kalf-plus
Maar hoe zit dat dan?

De belangrijkste reden is, dat er in (koe)melk (en de producten gemaakt van melk) zo’n 38 verschillende hormonen en groeistimulerende stoffen zitten. Dat moet ook, want die melk is bedoeld voor kalfjes: die moeten er van groeien. Een van die stimulerende stoffen is Insulin-like Growth Factor, ofwel IGF-1. En dat stofje blijkt er bij mensen voor te zorgen dat cellen niet meer op de gebruikelijke tijd afsterven maar doorgroeien. Dat kan aan een tumor, die zich aan het ontwikkelen is, een groeispurt geven. Niet ongevaarlijk dus.

Melk is geen veroorzaker van kanker, maar wel een stimulator.

Wij maken allemaal zelf ook IGF-1 aan, maar ons lijf stopt daarmee na de puberteit. Wat nu, als je maar melk blijft drinken? Dan wordt het niveau van IGF-1 te hoog. Zo komt het bijv ook dat in landen waar veel melk gedronken wordt, de mensen heel lang worden. De Nederlandse jeugd hoort tot de langste in Europa!

Maar we hebben toch zuivel nodig voor sterke botten?

Helaas, dat is een mythe. De halve wereld gebruikt nooit melk en daar blijven de botten van die mensen prima. Het proces om melk te verteren kost juist kostbare mineralen uit onze botten. Met andere woorden: melk drinken verzwakt onze botten juist en maakt het risico op het breken van bijvoorbeeld een heup juist groter. Dat blijkt uit langlopende studies onder veel vrouwen.

Hoe kan je dan wel zorgen voor sterke botten?

SDC12408 (1024x735)Vooral door het eten van donkere bladgroente. Vrouwen die maar 1 keer per week sla eten lopen een veel hoger risico op een botbreuk dan vrouwen die dat dagelijks doen. Dus: beter aan de salades en de
spinazie dan aan de melk.. Noten, bonen en zaden eten helpt ook goed. En bewegen natuurlijk.

Afkicken van melk is trouwens nog niet zo makkelijk: er zitten namelijk licht verslavende stoffen (opiaten) in melk, bedoeld om de babies rustig te houden.

Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen met melk!  Drink jij regelmatig melk, of gebruik je melkproducten? Schrijf je jouw ervaringen of opmerkingen hieronder in het commentaarveld? Dank je wel! Van mij krijg je dan een lekker recept thuisgestuurd voor een gezond ontbijt zonder melk.

De volgende keer schrijf ik over Soja: ook niet doen, niet nemen als vervanger van melk….. Het volgende heilige huisje dat om gaat?

Op je gezondheid,
Harmke